Tips vid plantering


  • Generella planteringsråd

    Det vanligaste felet som begås i samband med plantering är att växterna sätts för djupt. Rätt planteringsdjup ger växterna rätt förutsättning att snabbt bilda rötter och etablera sig. En viktig regel är att hellre plantera för grunt än för djupt.
    Undantag när det gäller planteringsdjup, är arter av Salix och Populus, som bör planteras 10–15 cm djupare än vad de stått i plantskolan för en lyckad etablering. Klematis och förädlade rosor är också undantag. De planteras med rothalsen respektive förädlingsstället ca 10 cm under markytan.

    Jorden i din trädgård behöver nästan alltid förbättras. Det görs genom att blanda upp lika delar befintlig jord med kompost, planteringsjord, barkmull eller komposterad kogödsel. Det är viktigt att blanda och inte bara ta ny planteringsjord i gropen, då befintlig jord innehåller mycket nyttiga svampar, mikroorganismer och bakterier som behövs för växten och jordens välmående.


  • Krukodlade växter

    Träd, buskar och barrväxter odlade i container/kruka kan planteras hela året så länge det inte är tjäle i marken. Krukodlade perenner kan man plantera när som helst under säsongen fram tills det blir frost.Var alltid noga med att kontrollera så att inget rotsnurr hunnit uppstå i krukan. Skulle så vara fallet bör rötterna som går runt skäras av på 3–4 ställen för att stimulera nya rötter att växa utåt. 


    Plantering av krukodlade träd
    • Genomvattna plantan, tex i en vattenfylld hink en stund. Gräv gropen och jordförbättra. Se till att jorden under klumpen är packad för att undvika att jorden sätter sig och trädet hamnar för lågt.

    • Sätt ner plantan med översta delen av rotklumpen strax under, eller i nivå med jordytan. Fyll på jord nästan ända upp. Tryck till med händerna, trampa inte sönder klumpen.

    • Vattna rejält. När vattnet sjunkit undan, fyll på med mer jord och tryck till. Vattna på nytt.

    • Glöm inte gnagskydd runt stammen. Detta för att skydda mot gnagare, rådjur och harar. Sätt även trädstöd vid behov.

    • En god idé kan vara att placera en vattensäck vid ett av trädstöden, som man kan fylla för att säkerställa att trädet får en jämn bevattning under 5-8 timmar. Denna säck fyller man ett par gånger i veckan, beroende på behov.


    Plantering av krukodlade buskar och perenner
    • Vid plantering av krukodlade busk- och häckplantor samt perenner är det viktigt att få ner rotklumpen i jorden.

    • Tryck till ordentligt runt om så att rötterna når kontakt med jorden och kan börja växa utåt.

    • Vattna rikligt efter plantering så att jorden slammar till kring rötterna och luftfickor undviks.

    • Liksom för träd bör inte buskar och perenner planteras för djupt.

    • Vid plantering av solitärbuskar eller flerstamsträd behövs sällan trädstöd för att hålla trädet stabilt. På extremt utsatta platser kan det behövas och det är då av vikt att placera stolpen utifrån vindens riktning.


  • Växter på klump

    Växter odlade med rotklump kan vårplanteras från att tjälen har gått ur marken till att växtens bladsprickning startar. Höstsäsongen för klumpade växter brukar komma igång i början av oktober och sträcker sig fram tills marken blir tjälad.

    För barrväxter gäller vårplantering eller tidig höstplantering, ej senare än slutet av oktober i södra Sverige, slutet av september i mellersta Sverige och mitten av augusti till mitten av september i norra Sverige. Detta eftersom rotsystemet då har möjlighet att hinna nå ut i den befintliga jorden och säkra vattenupptagning innan vintern.


    Plantering av träd och solitärbuskar med rotklump
    • Gräv gropen och jordförbättra. Se till att jorden under klumpen är packad för att undvika att jorden sjunker och trädet hamnar för lågt.

    •  Sätt ner plantan med översta delen av rotklumpen strax under, eller i nivå med jordytan. Fyll på jord nästan ända upp. Tryck till med händerna, trampa inte sönder klumpen. Klipp upp och vik ner det stålnät och juteväv som omger klumpen. (Nätet rostar bort på några år, väven bryts ner på några månader). 

    • Vattna rejält. När vattnet sjunkit undan, fyll på med mer jord och tryck till. Vattna på nytt.

    • Glöm inte gnagskydd runt stammen på trädet. Detta för att skydda mot gnagare, rådjur och harar. Sätt även trädstöd vid behov.

    • En god idé kan vara att placera en vattensäck vid ett av trädstöden , som man kan fylla för att säkerställa att trädet får en jämn bevattning under 5-8 timmar. Denna säck fyller man ett par gånger i veckan, beroende på behov.


  • Barrotade växter

    Dessa har nakna rötter. Barrotade växter bör planteras så snart som möjligt. Låt dem aldrig ligga med oskyddade rötter i solen, de torkar snabbt och förlorar sin livskraft. Vattna om planteringen dröjer och ställ undan på en skuggig plats.


    Plantering av barrotade buskar och häckplantor
    • Sätt växten i vatten en stund innan plantering. Gräv gropen så djupt att rötterna får plats utan att vikas. Det kan vara en fördel att ansa rötterna med en sekatör för att få ett jämnt rotsystem, det är bättre att korta en extra lång rot än att vika den. Jordförbättra.

    • Sätt ner plantan med översta delen av rotsystemet strax under jordytan. Fyll jord nästan ända upp och tryck till med händerna eller lätt med foten. Skada inte rötterna.

    • Vattna rejält. När vattnet sjunkit undan, fyll på med mer jord och tryck till. För att vara säker på att de unga häckplantorna får tillräckligt och lika mycket vatten är det praktiskt att vattna med en droppslang. Slangen läggs utmed hela raden vid plantering och ger en jämn tillförsel av vatten.